
Nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be szervezetünkben a vitaminok, ezek (is) felelnek az immunrendszerünk működéséért, a szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiséghez, hiánytüneteket tapasztalhatunk, melyeket időben felismerve megfelelő élelmiszerek elfogyasztásával és kiegészítő vitaminkészítményekkel súlyos következményeket kerülhetünk el.
Tudta-e?
...hogy a B6-vitamin az egyik legszorgalmasabb vitamin, legalább 100 különféle feladatot lát el, hiányában pedig fáradtság, levertség és ideggyengeség lép fel?
...hogy a B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, ami nagyobb mennyiségben raktározódik a szervezetben, ezért ritkán fordul elő B12-vitamin hiány?
...hogy egy kisebb méretű fodros kel több K-vitamint tartalmaz, mint 4-5 db 100 mikrogrammos K-vitamin tabletta?
...hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását? Ezért vaspótlásnál ne feledkezzünk meg az elégséges C-vitamin bevitelről sem.
...hogy míg a napi ajánlott bevitel D-vitaminból 2000 NE, ezzel szemben nyáron 10 perc napozás alatt több mint 10000 NE D-vitamin keletkezik a bőrünkben?
...hogy többek között a húsokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben megtalálható pantoténsav is befolyásolja hajunk színét és növekedését?
És akkor jöjjön néhány példa a tavaszi vitamin-feltankoláshoz:
- Az édesburgonya segít kiegyenlíteni a glikémiás indexet a cukorbetegeknél. C-vitamin tartalma is figyelemre méltó, fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló.
- A mai tudomány bebizonyította, hogy a vöröshagyma minden sejtet képes megtisztítani a mérgező anyagoktól és tisztítja a könnycsatornákat is.Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják.
- A padlizsán a méhet és méhnyakat erősíti. Hetente egy kiegyensúlyozza a hormonszinteket, megakadályozza a méhnyakrákot. A padlizsán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz: a cukron, a fehérjén és a vitaminokon kívül jelentős az ásványi anyag- és a rosttartalma.
- A bab segíti a vesék működését. A fejtett baj jó forrása a niacinnak, B1, B2-vitaminnak, folsavnak, vasnak, káliumnak és magnéziumnak. Tartalmaz továbbá C- és E-vitamint, cinket és kalciumot. A babban jelentős mennyiségben jelen vannak a telítetlen zsírsavak.
- A zellerszárak olyanok, mint az emberi csontok. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termesztik. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása is van. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is.
- A paradicsom belseje olyan, mint a négy szívkamra, jótékony a szívnek. A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik.A táplálkozás szempontjából azért értékes, mert harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat. A paradicsomban előforduló vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2-. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint.
Változatos étrenddel a kellő vitamin mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. A tavaszi fáradtságot pedig a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmával könnyedén el tudjuk űzni.