|
Az ön kosara jelenleg nem tartalmaz terméket.
Blog
BBQ
2018 április 18., szerda 14:36

A barbecue a „low and slow” szlogent szem előtt tartva, alacsony hőfokon (maximum 130 Celsius), lassan (alsó hangon csirke esetében 3–4 óra, komolyabb marhahúsoknál 12–18 óra), indirekt hővel és sok füsttel készíti az ételt. A grillezés pedig az, amit mindenki jól ismer: rácson direkt és nagy hővel, gyorsan sütünk. A barbecue-n készülő hús íze, szaftossága és zamatossága össze sem hasonlítható a grillezett húsokéval – de utóbbiak védelmében jegyezzük meg, hogy mindkét módozatnak megvan a maga ideális terepe.

Ami grillezve a legjobb formáját hozza, azt nem érdemes barbecue-zni, és megfordítva.

Ami nélkül nincs barbecue:

I. A sütő

A barbecue sütési mód jóval eszközigényesebb a grillezésnél, ráadásul itt nem igazán lehet megúszni a minőségi beszerzést. A legtöbb barbecue-sütőben van vizesedény, ez nagyon fontos: ez a felelős a hőkontrollért, az égési folyamat szabályozásáért. Fékez, stabilizál, párásít: ez teszi lehetővé, hogy az a faszén, ami negyven perc alatt a tűz martaléka lenne, hosszú órákig finoman, takarékon izzon.  

II. A hús

A barbecue-húsoknál az ideális, ha legalább a húsz százaléka zsír. A hosszú sütési idő, a füst szárítani fogja egy picit, tehát az eleve száraz húsok itt nem jók. A BBQ első vonalát mindenképpen a lábasjószágok képviselik, Texasban a marha megy, általában a sertés, és pár helyen a birka. De a másodvonalból nagyon jó a csirke és a pulyka is.

III. A szósz

A jó szósz sosem túl édes, mindig van benne némi pikáns savanykásság. Vannak olyan környékek, ahol szeretik bekenni a húst (Tennessee, Kentucky), de Texas már teljesen a „no sauce needed”, azaz semmi szükség a szószra” elvet vallja. Maximum a hús mellé adnak külön tálkában némi szószt.

IV. Maghőmérő

Mivel a barbecue-zás az állandó hőmérséklet biztosításán áll vagy bukik, maghőmérő nélkül sokra nem megyünk. Lehetőleg valamilyen digitális, gyorsan mérő típust válasszunk (hiszen az sem jó a húsnak, ha hosszú másodpercekig kell állnia a szabad levegőn, mire a hőmérő beindul).

Szerencsére itt a tavasz, úgyhogy férfiak, barbecue-ra fel!

Archivum