|
Az ön kosara jelenleg nem tartalmaz terméket.
A sajt eredete
2017 december 12., kedd 06:02

Egy arab legenda szerint valaha egy pásztor az oldalára kötött kecskegyomorban vitte a tejet, de amikor szállítmányával megérkezett, a folyékony tej helyett valamiféle fehér morzsalékot szórt ki a különös edényből: ez volt az első sajt. Ez lehetséges, de bizonyíthatóan a legrégibb sajtot olyan egyiptomi edényben találták, amelynek kora 2300 év körüli volt.

A rómaiak is megtanulták a sajtgyártást, és a rájuk jellemző hatékonyságukkal gyorsan művészetté fejlesztették. A sajtgyártás elméleti és gyakorlati tudással késszé vált, és elért egy magas szintet. A római szaktudás hamar elterjedt Európán keresztül arrafelé, amerre a birodalmuk terjedt. Európa területén a különböző éghajlati és mezőgazdasági adottságokkal változtak a technológiák, ezzel együtt az ízek is.

A Római Birodalom folyamatos hanyatlásával, majd bukásával a sajt története csak tovább színesedett. A sajtkészítést az országok kisajátították és saját célokra fejlesztették tovább. A reneszánsz időszak alatt a sajt népszerűségben csökkent kissé, mivel egészségtelennek tekintették. A legtöbb sajt, amelyet ma is ismerünk a késő középkorban vagy még később alakult ki, mint pl. a Gorgonzola, a Roquefort, Camembert, Cheddar, Parmezán.

Napjainkban a sajt az egyik legnépszerűbb élelmiszer, szinte minden háztartásban megtalálható. Jelenleg a legtöbb sajtot fogyasztó nemzet Dánia, bár ha sajtra gondolunk, előbb jutnak eszünkbe a franciák, hollandok és az olaszok.

Sokak számára a sajt a legfőbb fehérjeforrás és a kalciumbevitel legfontosabb formája. Egy gyufásdoboznyi kemény sajt a felnőtt ember fehérjeszükségletének egyötödét jelenti, a tizenévesek napi kalciumigényének pedig egyharmadát.

A sajtban sok vitamin is van, valamint olyan nélkülözhetetlen nyomelemek, mint a cink vagy a foszfor. Aki pedig kevesebb zsírt kíván megenni a korábbinál, az felváltva többféle sajtot fogyasszon. A legfontosabb mindazonáltal az, hogy a kedvező tápérték mellett a különböző sajtok igen ízesek, finomak, igazi gasztronómiai élményt jelentenek – márpedig erre is szükségünk van.

Archivum